Definisjon bostedsløs
En bostedsløs er en person som ikke disponerer egen eid eller leid bolig og er i følgende situasjoner:
- Mangler tak over hodet kommende natt.
- Henvist til akutt/midlertidig botilbud (for eksempel natthjem, varmestue, pensjonat, campinghytte).
- I fengsel og skal løslates innen to måneder.
- I institusjon og skal skrives ut innen to måneder, inkludert ut av barnevernets omsorg.
- Midlertidig hos venner, kjente eller slektninger.
Det er et kriterium at man må være i kontakt med eller være kjent av tjenesteapparatet for å bli regnet som bostedsløs, og at man trenger hjelp til å løse boligproblemet. Personer som bor permanent hos nær familie eller pårørende er ikke bostedsløse. Det er heller ikke personer som bor i framleid bolig, studenter eller andre unge som bor på kortidskontrakter.
Fakta om bostedsløse
For sjette gang er antallet bostedsløse personer i Norge kartlagt. Resultatet viser at 3909 personer var uten et fast sted å bo i desember 2016. Det er en nedgang på 36 prosent fra forrige kartlegging, og det laveste antallet siden kartleggingene startet for 20 år siden. Tallene viser en særlig stor nedgang blant barn. I 2012 ble 679 barn registrert som bostedsløse sammen med sine foreldre. I 2016 er dette antallet 229 personer. Innsatsen overfor barn og unge som ikke bor bra, er prioritert i den nasjonale strategien Bolig for velferd.
De fleste bostedsløse bor hos venner/kjente (37%), i midlertidig tilbud (28%), i institusjon (14%), i fengsel (7%), uten overnatting (3%), akutt overnatting (2%) og krisesenter (1%). Viktigste inntektskilde for bostedsløse er sosialhjelp (33%), pensjon/trygd (24%), andre velferdsytelser (15%) og arbeidsrelatert (7%) viser kartleggingen er gjennomført av By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved Høgskolen i Oslo og Akershus utført på oppdrag fra Husbanken i 2016. Les mer i rapporten fra NIBR.
Langvarig innsats gir resultater
Siden starten av 2000-tallet har det vært flere statlige satsinger som har hatt som mål å forebygge og redusere bostedsløshet. NIBR mener de gode resultatene kan forklares med den langvarige innsatsen på det boligsosiale feltet. De viser til Husbankens boligsosiale program og kommunesatsing.
Film om det hjemløse mennesket
Film fra den danske psykiateren Preben Brandt sitt innlegg "Skal brukeren tilpasses systemet eller skal systemet tilpasses brukeren?" på konferanse om nullvisjon for bostedsløshet den 17. januar 2018 i Bergen.
Preben forteller om egne møter med bostedsløse og reflekterer om hjelpeapparatets rolle.
Et viktig poeng i foredraget er at brukermedvirkning må ligge til grunn for alle former for tjenesteyting til bostedsløse og andre vanskeligstilte. Dermed blir det en sentral oppgave å håndtere det spennet som oppstår mellom system, profesjonell hjelper og bruker. Tjenestene i kommunene må samtidig som de tilbyr ordinære boliger i ordinære bomiljø, tilby individuell støtte med brukermedvirkning som et bærende prinsipp.
Andre relevante kilder
- - Midlertidige boliger gir gjemte tall av antall hjemløse! En artikkel av Fagrådet - Rusfeltets hovedorganisasjon fra 04.09.17.
- Innlegg i Dagbladet "Aldri har det vært færre bostedsløse" fra 26. juli 2017 av direktør Osmund Kaldheim, administrerende direktør i Husbanken.
- Bostedsløse
- Personer som ikke disponerer egen eid eller leid bolig, men som er henvist til tilfeldige eller midlertidige boalternativer, bor midlertid hos nær slektning, med venner eller kjente, personer som befinner seg under kriminalomsorgen eller institusjon og skal løslates eller utskrives innen to måneder og ikke har bolig. Som bostedsløs regnes også personer uten ordnet oppholdssted kommende natt. Som bostedsløs regnes ikke personer som bor i framleid bolig eller bor varig hos pårørende eller nær slektning.
- Counting
Homelessness and Politics: The Case of Norway
Artikkel om siste norske kartlegging av bostedløse, og Norges strategi rettet mot bostedsløshet. Skrevet av forsker Evelyn Dyb. Publisert i The European Journal of Homelessness, Vol 11, No. 2 i 2017.
- Trauma and Homelessness, FEANTSA Homeless in Europe magazine, desember 2017.
Traumer er allment anerkjent som et av de mest presserende helseproblemene. Traumer er et av de mest presserende helseproblemene, og kostnadene ved å ignorere traumer er høye. Det kan føre folk inn og ut av fengsler, sykehus og ut på gaten. Utvikling av traumasensitive tjenester krever ikke enorme ressurser, men krever endring i måten organisasjoner jobber på.
- Er du bostedsløs?
Informasjonsside fra Unginfo til deg som har blitt kastet ut av hjemmet ditt eller har akutt behov for hjelp.
-
Bostedsløse i Norge 2016 - en kartlegging
- Utgivelsesår
- 2017
- Forfatter
- Evelyn Dyb, Stian Lid
- Type publikasjon
- Rapport
-
Effectiveness of interventions to reduce homelessness
Systematic review
- Utgivelsesår
- 2016
- Forfatter
- Munthe-Kaas H, Berg RC, Blaasvær N.
- Type publikasjon
- Rapport
-
Fra bostedsløs til varig bolig - evaluering av forsøk med Housing first i Bergen og Sandnes
- Oppdragsutfører
- Fafo
- Utgivelsesår
- 2017
- Forfatter
- Inger Lise Skog Hansen
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bostedsløshet som livsstil
- Utgivelsesår
- 2012
- Forfatter
- K. Johannessen
- Type publikasjon
- Bokkapittel
-
Bo- og tjenestetilbud for bostedsløse
- Oppdragsutfører
- Fafo
- Utgivelsesår
- 2005
- Forfatter
- Jon Anders Drøpping
- Type publikasjon
- Rapport
-
Fra bostedsløs til egen bolig
- Oppdragsutfører
- Fafo og NOVA
- Utgivelsesår
- 2007
- Forfatter
- S. Ytrehus, H. C. Sandlie og A. Skårberg
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bostedsløs; posisjon på boligmarkedet eller identitet?
- Oppdragsutfører
- Byggforsk
- Utgivelsesår
- 2005
- Forfatter
- E. Dyb
- Type publikasjon
- Rapport
-
Tjenester til bostedsløse i ti kommuner Delevaluering 2
- Oppdragsutfører
- Fafo
- Utgivelsesår
- 2007
- Forfatter
- Siri Ytrehus, Inger Lise Skog Hansen, Åsmund Langsether, Hans Christian Sandlie og Anna Skårberg
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bostedsløses kontaktflate
- Oppdragsutfører
- Byggforsk
- Utgivelsesår
- 2006
- Forfatter
- S. Østerby
- Type publikasjon
- Notat
-
Løslatt og hjemløs
- Oppdragsutfører
- NIBR, KRUS og Byggforsk
- Utgivelsesår
- 2006
- Forfatter
- E. Dyb, I. Brattbakk, K. Bergander og J. Helgesen
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bostedsløse i Norge 2012 - en kartlegging
- Oppdragsutfører
- NIBR
- Utgivelsesår
- 2013
- Forfatter
- E. Dyb og K. Johannessen
- Type publikasjon
- Rapport
-
Bostedsløse i Norge 2005 – en kartlegging
- Oppdragsutfører
- Norges byggforskningsinstitutt og Byggforsk (SINTEF Byggforsk)
- Utgivelsesår
- 2006
- Forfatter
- T. Hansen, E. Dyb og S. Østerby
- Type publikasjon
- Rapport
- Forskrift om etablering og gjennomføring av psykisk helsevern mm., § 11
Tvungen observasjon eller tvungent psykisk helsevern uten døgnopphold i institusjon kan ikke etableres eller gjennomføres dersom pasienten er bostedsløs. (utdrag)
- Lov om domstolene, § 171
- Sosialtjenesteloven, § 15
- Helse- og omsorgstjenesteloven, § 3-2 og 3-7 (skaffe bolig)
- FNs menneskerettighetserklæring, Artikkel 25.
Enhver har rett til en levestandard som er tilstrekkelig for hans og hans families helse og velvære, og som omfatter
mat, klær, bolig og helseomsorg og nødvendige sosiale ytelser, og rett til trygghet i tilfelle av arbeidsløshet, sykdom,
arbeidsuførhet,
-
Botilbud for ungdom som springbrett til å greie seg selv Erfaringene i Bærum kommune er at oppfølgingstiltak for ungdom er lite hensiktsmessig hvis boligsituasjonen er krevende. En tilfredsstillende bosituasjon må til for å lykkes med studier, skole eller arbeidsrettede tiltak. Løsningen i kommunen ble et eget botiltak med hybler, seks måneders leiekontrakt, og gode ressurser til å hjelpe ungdommen videre for egen bolig.
Ungdomsavdelingen ved NAV Bærum har til enhver tid ca. 15-20 ungdom som er registrerte uten fast bolig. Flere ungdommer har bolig, men de mestrer ikke alle aspekter ved å bo og har dermed behov for oppfølgingstjenester. Ungdommene som tilbys leiekontrakt forutsettes å være i aktivitet på dagtid, som jobb, utdanning eller andre tiltak i regi av NAV.
-
Kartlegging av kommunale boliger og etablering av boligkontor Gjennom systematisk kommunal innsats og deltakelse i statlig finansierte utviklingsprosjekter har Verdal kommune høsten 2018 ingen bostedsløse og en bedret situasjonen for vanskeligstilte barnefamilier.
Kartlegging og veiledning av leietakere og etablering av boligkontor med oppfølging av leietakerne har bidratt til å målet om ingen bostedsløse. Bevisstgjøring rundt bosetting av barnefamilier har ført til at barnefamilier ikke lenger bosettes i kommunale boliger. I tilfeller der barnefamilier må innom kommunal bolig, tilstrebes det å finne bolig i et område som er egnet for barnefamilier, for eksempel områder uten kjent rusmisbruk.
-
Foyer Bodø Foyer Bodø er et tilbud til ungdom mellom 16 og 23 år som er - eller står i fare for å bli - bostedsløse, og har behov for hjelp og veiledning. Foyer Bodø er tilknyttet barneverntjenesten i kommunen. Ungdommene som søkes inn i Foyer er allerede i kontakt med NAV, Flyktningkontoret eller Barneverntjenesten i kommunen. Foyer tilbyr bolig, veiledning og bistand til koordinering, tilrettelagt den enkelte ungdommen, slik at det er lettere for ungdommen å få oversikt og ta styring i eget liv. Det skapes et hjem, og endring i eget liv skapes gjennom trygg og god tverrfaglig oppfølging som bidrar til selvstendige unge voksne.
-
Bostedløse inn i privat leiemarked Gjennom målrettet arbeid, omorganisering og forankring i både kommuneledelse og på operativt nivå, har Haugesund klart å bosette 53 bostedsløse på ett år. Eget kartleggingsverktøy er utviklet i samarbeid med Rambøll.
-
Fra bostedsløs til beboer Tromsø Kommune vil gjennom prosjektet «Fra bostedsløs til beboer» styrke det boligsosiale arbeidet overfor bostedsløse i kommunen. Prosjektet skal bidra til å utvikle gode rutiner for samhandling mellom tjenestene på systemnivå, og styrke den individrettede oppfølgingen av de som søker midlertidig botilbud etter § 27 i Lov om sosiale tjenester i NAV. Dette skal bidra til raskere overgang til varig bolig for de med behov for bistand. NAV Tromsø og Boligkontoret er ansvarlig for gjennomføringen av prosjektet.
-
Fra ungdom til voksen Bydel Bjerke hadde behov for å øke innsatsen rundt ungdom i alderen 17-25 år. Det var ønskelig med et tettere samarbeid mellom barneverntjenesten og NAV. Prosjektet Fra Ungdom til Voksen ble utviklet som en del av Boligsosialt utviklingsprogram (BOSO) i perioden 2011-2015. Gjennom deltakelsen i programmet ble prosjektet utviklet, blant annet for å bidra til helhetlig boligsosialt arbeid i bydelen.
-
Bolig Nu Prosjektet Bolig Nu i Bodø ble etablert fordi kommunen hadde et ønske om å redusere antall husstander med behov for midlertidig bolig. Man ønsket også å redusere lengden på bo-opphold på pensjonat og hospits, fordi dette er både lite tilfredsstillende for den enkelte, og medfører store kostnader for Bodø kommune ved NAV Bodø. Gjennom prosjektet har brukerne fått oppfølging og hjelp til å skaffe bolig og tilpassede tjenester som trengs for å kunne bo.
-
DUE - Der Ungdom Er «Der Ungdom Er» - DUE har siden 2003 utviklet en modell- og metodehåndbok for å etablere individuelle prosjekter rundt hver enkelt ungdom med utgangspunkt i hans eller hennes individuelle ferdigheter. Idégrunnlaget til DUE er å hjelpe ungdom der de er. DUE er et barnevernstiltak og bo-og nærmiljøtiltak i Bergen kommune, og det driftes av Utekontakten i Bergen.
-
Boveileder i NAV i Sandnes Brukere i NAV som bor i midlertidig botiltak eller som står i fare for å miste boligen sin, får målrettet bistand til å skaffe seg bolig (primært) i privat leiemarked av boveileder i NAV.
-
Oppsøkende behandlingsteam Oppsøkende behandlingsteam (OBS) er et samarbeidstiltak mellom Stavanger kommune og Stavanger universitetssykehus. Teamet skal sikre gode og samordnede tjenester for brukere med alvorlige psykiske lidelser med ulik type tilleggsproblematikk, og som gjerne har behov for både oppfølging fra kommune og spesialisthelsetjeneste.
-
Frelsesarmeens bo- og omsorgssenter Frelsesarmeen har nybygd og ombygd et boligkompleks for rusmiddelbrukere. Boligene gir et godt botilbud for 15 brukere med behov for tett oppfølging. Tiltaket reduserer antall bostedsløse i Haugesund kommune, og er i tråd med kommunens boligsosiale handlingsplan.
-
Tandem Kristiansand kommune Tandem er et samarbeid mellom Sørlandet sykehus HF og Kristiansand kommune om å yte tjenester til en gruppe mennesker som har samtidige rus og psykiske lidelser. Tjenestetilbudet skal omfatte de brukerne som ikke klarer å nyttiggjøre seg hjelp fra hverken 1. eller 2. linjetjenesten hver for seg.
-
Bo-oppfølging med elementer fra Housing First Forprosjekt for å undersøke om et Housing First team kan bli et supplement til det allerede eksisterende tilbudet i kommunen. Stavanger kommune gjennomførte, i samarbeid med Helse Stavanger, Avdeling Unge Voksne, et forprosjekt der en kartla målgruppen for et mulig Housing First prosjekt, beskrev samarbeidsmuligheter, ressursbehov og mulige finansieringskilder. Det ble utarbeidet en prosjektrapport (se vedlegg).
Ut fra prosjektrapporten ble der skrevet en politisk sak der forslag til vedtak var å etablere et bo-oppfølgingsteam basert på prinsipper fra Housing first modellen i Stavanger kommune. Forslag til vedtak ble vedtatt, og i 2015 startet Stavanger kommune opp prosjektet. Prosjektet er to-årig.
-
Topdalsveien 18: Omsorgsboliger med aktivitetstilbud Botilbudet er 17 småhus inkludert 3 boliger for par, og det hele ble innflyttingsklart i oktober 2013. Bruttoarealet for hver av de ordinære boenhetene er ca 42 kvadratmeter. Boligene er av type passivhus med fokus på energisparing.
Etableringen har skjedd med en del kontroverser og skepsis. Det var mange, både naboer og fagfolk, som så problemer med å plassere så mange mennesker med rusutfordringer og psykiske plager på ett sted.
Etableringen av disse boligene har blitt til gjennom stor grad av brukermedvirkning. Beboerne har alle et langt rusliv bak seg.
-
Boligtjenesten i Drammen kommune Drammen kommune har fått til et relativt velfungerende samarbeid med Kriminalomsorgen, der innsatte blir godt fulgt opp av kommunen ved behov for bolig. Eksempelet beskriver også hvordan Drammen har jobbet med organiseringen og internt samarbeid på tvers for å gi god oppfølging av boligsøkere.
-
Boligsosialt utviklingsprogram Holmestrand 2011-2015 Grunnet store boligsosiale utfordringer gjennomførte Holmestrand kommune en bred boligsosial satsing gjennom Husbankens boligsosiale utviklingsprogram fra 2011 til 2015. Programarbeidet har vært intensivt og involvert ledere fra ni av kommunens virksomheter. Sammen er lederne ansvarlige for områdene; økonomi, helse, sosial, omsorg, plan og bygg og kommunalteknikk og eiendom. Innsatsområdene for det boligsosiale utviklingsprogrammet strakk seg over alle disse ansvarsområdene, og fra politisk-, via strategisk-, til operativt nivå i kommunen.
-
Eigen avdeling for pasientar med psykiske lidingar og rusproblematikk i sjukeheim Stord sjukeheim har ei gruppe i langtidsavdeling for sjukeheimspasientar som har psykiske lidingar og/eller helseproblem grunna langvarig rusavhengighet. Gruppa er tilrettelagt med god kompetanse hos personalet. Sjukeheimen skal no utvidast og i planlegginga av nytt bygg vert ei avdeling utforma med tanke på denne pasientgruppa.