Drammen kommunes arbeid og målsetting
I løpet av de siste 5 – 6 årene har Drammen kommune snudd «alle steiner» i sitt boligsosiale arbeid. Dette gjelder bruk av Husbankens virkemidler, tilby leiere mulighet for å eie, økning i antall utleieboliger og administrasjon av boligtjenester. Arbeidet er fortsatt i full gang.
Før kommunen i 2009 vedtok å delta i boligsosialt utviklingsprogram, deltok kommunen i de nasjonale prosjektene «17 – 23» som var et prosjekt for bedre samarbeid mellom ulike instanser i overgangsfasen fra ungdom til voksen og «18 – 24» som var et prosjekt for å få unge sosialhjelpsmottakere til å bli selvhjulpne. Boligsektoren var ikke tiltenkt noen rolle, men ble i Drammen en sentral samarbeidspartner i begge prosjektene fordi unges utfordringer med etablering på boligmarkedet ble avdekket.
Det boligsosiale utviklingsprogrammet ledes fra Rådmannens stab. Den har en styringsgruppe med forankring i tverretatlig ledelse, og en referansegruppe med deltagelse fra instanser som inkluderer brukerne.
Tiltak og resultater
- Boligsosial handlingsplan med brukerperspektiv vedtatt i 2012
- Opprettelse av boligtjeneste
- Fra natthjem til varig bolig. Natthjemmet ble nedlagt i 2011. BO7 er etablert med 24 leiligheter. Ytterligere 8 leiligheter vil være ferdigstilt sommeren 2013.
- Kjøp/ salg av utleieboliger I løpet av 2011/ 2012 er det kjøpt 59 nye kommunale utleieboliger. I samme tidsrom er det solgt 43 kommunale utleieboliger til tidligere leietakere via leie til eie prosjektet.
- Startlån og boligtilskudd. Over 100 millioner er utbetalt i startlån i 2010 og 2011. I 2012 ble det også utbetalt 6 millioner i boligtilskudd.
- Boligtildeling. Det ble i snitt tildelt 20 boliger i måneden i 2012.
- Leie til eie – 54 nye boligeiere
- Bosetting av flyktninger. 119 bosatt per 31.12.12. Alle, så nær som 6, er bosatt i kommunal bolig. Ytterligere 3 er tildelt bolig og vil flytte inn i nær fremtid.
- Housing First. Kommunen er på vei inn i en utprøving av Housing First etter modell fra Pathways to Housing og er aktiv deltaker i et kommunenettverk.
Brukermedvirkning og samarbeid
Det er stor grad av brukermedvirkning på individnivå i forhold til veiledning (leie til eie prosjektet), oppfølging i bolig, tildeling av kommunal bolig og ved søknad om startlån og tilskudd. Samarbeidspartnere har vært alle kommunale virksomheter, Drammen Eiendom, NAV Drammen og Husbanken.
Overføringsverdi
Arbeidet har vært omtalt i lokale medier og på flere nettsider. Prosjektleder har holdt innlegg på en rekke arrangementer og større konferanser i Husbankens og Fylkesmannens regi både i og utenfor regionen. Flere utenlandske delegasjoner som studerer boligsosialt arbeid har blitt orientert om arbeidet i Drammen. Mange norske kommuner kommer på studiebesøk. Drammen kommune er etterspurt da den helhetlige, boligsosiale satsingen har stor overføringsverdi til andre kommuner.