En individuell plan kan bestå av flere aktiviteter for å bidra til å nå målet. Hver aktivitet kan også ha en plan (delplan) eks individuell opplæringsplan, behandlingsplan, rehabiliteringsplan og kvalifiseringsprogram for å nevne noen. Disse delplanene/aktivitetene bør da samordnes og tilpasses den overordnede individuelle planen.
En person med behov for langvarige og koordinerte tjenester kan ha behov for bistand på flere livsområder og behovet for tverrsektoriell samhandling er fremtredende for personen med et slikt behov. Individuell plan og koordinator er dermed viktige verktøy for samhandling og forutsigbarhet i forløpet på tvers av nivå og sektorer.
Tjenestemottaker
Tjenestemottakerens mål, ressurser og helhetlige behov for tjenester skal danne grunnlag for valg og prioritering av tiltak i planen. Pårørende skal også gis anledning til å medvirke i den grad pasient og bruker ønsker dette.
At tjenestemottaker medvirker ved planlegging og utforming av tiltak, har som effekt at tjenestemottakers stemme, erfaring og behov innvirker på prioriteringer og valg av tiltak. Reell medvirkning fører til at tjenestemottaker faktisk erfarer at disse valgene og beslutningene passer med egne verdier og livsvalg. All forskning viser at god medvirkning både gir riktigere prioriteringer, sterkere gjennomføringskraft, større eierskap og bedre måloppnåelse.
IP skal fremme brukermedvirkning på individnivå og ta utgangspunkt i personens/familiens behov. Den skal konkretisere behovet for tjenester og hvordan behovene skal dekkes. Den skal også sikre kontinuitet i tjenestetilbudet ved overganger, eksempelvis mellom barnevern og NAV.
Tjenestemottakers egne erfaringer, synspunkter og kunnskap, er av stor betydning når man skal utarbeide en IP. Det er tjenestemottaker/familien som best kan vurdere om planen sikrer en koordinert og helhetlig tjeneste tilbud.
Tjenesteyter
For at tjenesteytere skal kunne ta de gode og riktige valgene, arbeide i samme retning og prioritere tiltak som fører til at tjenestemottaker kan nå sine mål, forutsettes samarbeid og samspill med de andre involverte tjenesteytere - og med tjenestemottaker.
Det er tjenesteapparatet som har ansvaret for å informere tjenestemottakeren om retten til IP, samt å utarbeide planen etter felles avklaringer om behov og mål. Utarbeidelse av en individuell plan er en prosess som innebærer samarbeid og samhandling mellom tjenestemottaker(e) og tjenesteutøvere. Initiativet til å få laget en IP kan komme fra personen selv eller pårørende, men hovedansvaret for å utarbeide individuelle planer ligger i tjenesteapparatet.
Planen skal være motiverende og aktivitetene må være aksepterte av tjenestemottakeren for at planen skal motivere til resultater.